Midsommar

Välkommen att fira

MIDSOMMARAFTON

PÅ ERIKSÖRE CAMPING!

     12.30 Midsommarfirandet startar

     13.30 Dans och ringlekar runt stången.

     14.30 Lasse Trofasts ork. Spelar upp till dans.

     15.30 GB -Glass till alla barn.

 

Hoppborgar, sockervadd, ansiktsmålning, lotterier, chokladhjul och utdelning av ungdomsledarstipendium m.m.

 

Vi hälsar alla välkomna till Eriksöre!

Kom och hjälp till att klä stången torsdag kl.18.00!

 

Fri entré - Parkeringsavgift

 

Behållningen går till välgörande ändamål.

 

 

  1.   

 

 

 

        

**************************************************************************************

 

 

 

 

Lions midsommarfirande på Eriksöre Camping

-en folkkär tradition

 

Annika och Lena smycker midsommarstången

 

Dans kring midsommarstången

 

LP Tommy Berggren och Jan Fredriksson delar ut stipendium till Ingrid Ljungholm Dal

 

Det finns bara en gul liten skylt vid vägkanten. På den står Lions Mörbylånga firar midsommar vid Eriksöre Camping. Vi följer pilen ner mot campingen. Det är Midsommarafton mitt på dagen, solen skiner, en lätt bris fläktar, fläderblommornas tunga doft slår emot oss. Semesterfirarna är redan på plats, ledigt klädda, stressen har de lämnat bakom sig.

Nu är vi framme. Övriga Lions-medlemmar hälsar glatt på oss och vi sätter igång med vår stora uppgift: att klä midsommarstången. En ung pappa med fyra små barn i följe stannar upp och säger -Kom, barn. Nu ska vi hjälpa till att klä granen! Han inser snabbt sitt misstag och rättar till det. Men det är förståeligt på många sätt: det är samma ritual när både granen och majstången ska pyntas, samma ringlekar och danser kring båda. Pappan går fram och frågar om barnen får vara med och så klart de får. Lena Persson och Annica Fredriksson, Lions Mörbylånga håller på att sätta blommor i ringarna. Barnen räcker fram varsin bukett och springer efter mer. Pappan säger: -Det är första gången vi är här och jag visste inte att midsommar skulle firas så här fint. Vi kommer tillbaka nästa år också!

Hittills har vi inte sett så många firare förutom våra egna medlemmar, men plötsligt strömmar det till finklädda familjer, med blomkransar i håret. Uno Magnusson, medlem i Lions sedan många år, återkommer som dagens konferencier och påminner oss om att Lions har ordnat midsommarfirande vid Eriksöre Camping i minst 30 år.

Så är midsommarstången på plats och Unos fru, Margaretha, står beredd att leda ringlekarna för barnen. Det får bli två stora ringar om alla ska få plats. Margaretha har energi utöver det vanliga och hon får alla, även de minsta, att dansa, hoppa och snurra runt i drygt en halvtimme.

Medan barnen vilar ut och väntar på glass (kommer alltid sist) överlämnar Mörbylångaklubbens president Tommy Berggren och klubbmästare Janne Fredriksson Lions Ledarstipendium till Ingrid Ljungholm Dal som har lett sin Må-Bra grupp vid Albylen sedan 2006. Ett välförtjänt erkännande.

Nu är det dans för de vuxna till Lasse Trofasts orkester. Många par känner vi igen från tidigare år. Det märks att det har blivit tradition att fira midsommar i Eriksöre! Midsommarstången och dansbanan inramas av Lions bodar med lottförsäljning, chokladhjul, med mera. Stämningen är hög och besökare är lika glada om de vinner en chokladkaka, en burk sill—eller en signerad tavla. Pengarna går ändå till välgörande ändamål.

När vi äntligen är på väg hem inser vi att det är så här midsommar ska firas och det är så här många minns sina midsommarfiranden: att se sitt barn skutta runt i ringlekar, att hålla om sin käraste på dansbanan, att vinna en bit lax till middag—enkla nöjen, äkta glädje. Och alla som varit med år från år vet vart de ska. Skylten vid vägkanten är nästan överflödig…

Text Sandra Brunsberg

Foto: Ima Östring