Föreläsare

Axplock ur föreläsare under senare år:

Kent Ingvarsson, f.d kommunalråd i Mörbylånga.

Stefan Karlsson, Landshövdingen i Kalmar län. Läs om hans besök här nedan.

Ulf Beskow, kommendörkapten på isbrytare (pensionerad).

Christina Gustavsson, läkare, Mörbylånga, om arbete i Thailand och Afghanistan.

Fred Johansson, konsthistoriker, Kalmar konstmuseum om öländska kyrkor.

Magnus Johansson, jägare, om älgdöden.

Dave Karlsson, föreståndare på Station Linné, Torslunda bjöd in oss på studiebesök.

Ulla och Göran Stolt, om voluntärarbete på ett barnhem i East London, Sydafrika.

 

Landshövdingen besökte Lions Mörbylånga

Snön yrde utanför Nyqvists Café vid torget i Mörbylånga när en diskret mörk bil parkerade utanför och Stefan Carlsson, landshövdingen i Kalmar län, steg ur och skyndade in i värmen. Lions Club Mörbylånga har sina månadsmöten på Nyqvists Café och på programmet i torsdags stod ett besök av landshövdingen. Sammankomsterna inleds alltid med en stunds mingel och snart hade Stefan hälsat på alla i rummet. Hans chaufför Kjell Andersson, som har sina rötter på Öland, träffade en del bekanta bland medlemmarna och sorlet steg i rummet.

Stefan har ett avväpnande sätt att prata och lätt till skratt. Vi satte oss bekvämt runt honom i fåtöljer och det kändes nästan som på en engelsk herrklubb, även om drygt en tredjedel av medlemmarna i klubben är kvinnor.

Först fick vi svar på våra funderingar över vad en landshövding egentligen gör. Sedan gav han oss en inblick i flera frågor av intresse för oss på Öland, både stora frågor om olika föreslagna sammanslagningar och mer lokala frågor (men minst lika angelägna) som sträckte sig från strandskydd och stenmurar till vildsvinsjakt, vindkraftverk och gasborrning. Han underströk också hur viktigt det är att lyfta fram det som är unikt för södra Öland—Alvaret och världsarvet.

Det är kanske inte så ofta man får tillfälle att tala med sin landshövding i en vardagsrumsliknande miljö men Stefan verkade uppskatta den avslappnade stämningen och det gjorde våra klubbmedlemmar också.

Landshövdingen är välkommen att besöka oss igen även när snön är borta!